Sunday, November 16, 2008

AL FATIHAH

Salam smua...aku tk nk cite psl tajuk tu dulu...nk cite kronologi dari pagi hingga ke mlm..Semalam aku dpt berita kata Ezam tidak stabil..so tk apa la..aku putuskan nk pegi tgk dia before aku gi keje..Around 11am aku call kuzza..tanya dia kat mana..kat spital..so tny dia nk apa2 tk..dia ckp tk nk..ok lah...aku terus gerak ke ppum..sampai tu cepat la plak..then tny kuzza kat mana..kat bilik menunggu..sbb pelawat hanya leh masuk kul 12tengahari hingga 2pm..and 5pm hingga 8pm..Sampai tu kuzza ada..so borak dgn kuzza..aku tny condition ezam camne..so same thing la cam kak dora inform..then kak feeza dtg..dia dari pagi td gak..kak dora and wan dah balik dulu..sian kat dorang..penat kan...then kul 12 tu aku,kuzza&kak feeza terus gi tgk ezam..tk sedar lagi..tp wayar penuh kat badan...kuzza suruh aku pegi ckp kat telinga ezam..aku tk nk..oh ya..abg nya wan ada dtg gak..then aku tgk je la ezam...kak feeza ada baca yasin..kuzza berdiri one corner..aku pun tk tau nk ckp apa..juz tgk..but..eerrrmmm..i feel something..tk apa lah..ignore the feeling..huh...12.30pm aku ckp kat kuzza&kak feeza aku nk balik..gi keje ler..eheheheh..nanti mlm aku dtg balik pas keje..

Pas aku tgk ezam tu..aku sms smua kwn2...aku ckp klu dorang dtg...baca la ayat2 AL -QURAN and lebih afdal surah yasin..tp...urmmm...Around 3pm tu..aku sms kuzza..tny ada perubahan apa2 tk?kuzza ckp..doktor ckp hrpn tipis..erk..aku sms balik..serius???then kuzza reply organ dia rosak...oh my GOD!aku dah terdiam..sebenarnya dlm masa yg sama..aku ada gaduh kit dgn one of my famili..yg tu nenanti cite..k..then aku sms liza suh call balik..coz dia kat klcc..ada keje apa ntah..pastu liza call aku dh diam...sebak...then liza cam leh agak..then aku ckp apa yg kuzza sms..then aku suh dia dtg nanti..ok katanya...ok lah..aku dh tk sedap hati...huh..cam tk keruan je...tk apa la..nanti pas keje aku nk gi...

Pastu kul 5pm aku gi solat asar..Masa solat asar...aku terbayangkan Ezam..uh...what happen nih..tk apa la..aku dh doakan dia selamat..But still cam terbayang kan muka dia..ok tk apa lah..sabar ina sabar..then sampai kat tmpt aku tu..aku tgk hp..ada beberapa miscall..and from zach..huh??then aku baca sms..erk!!!oh my GOD!!!!Ezam..meninggal :( aku terus miscall zach...and zach call back..dgn nada nangis..aku ckp..ok..aku dtg skang..dia dh inform kak lisa...minta aku inform kak g..kak lisa tk angkat phone katanya..tk apa lah...aku siap2 tu..aku pesan kat kwn..tlg tgk kan apa2 yg patut..aku bla camtu jer..dlm nk turun tu...aku call kak lisa..tk angkat..call kak g...ha angkat pun..aku terus ckp kata meninggal je..aku tk sebut nama ezam..3kali aku sebut meninggal..coz kak g ckp benda lain..nk potong tk dpt lak..terus aku ckp meninggal je..abis cite..senang nk potong ckp dia..huh..terus dia diam..aku ckp...jom..dia ckp kereta tkde..coz dia kat umh mak dia..kereta 1lagi kat umh dia..then abg armin kuar..bwk kereta..then kat umh tkde org nk jaga anak dia lak..aku ckp tk apa lah..then aku call kak lisa plak..tu pun terkejut gak..

Sampai tu ramai lak org nya..heheeh..Aku tk tau nk cari sapa..Then aku nmpk zach..aku gi kat zach..pastu aku call kak g..then bg dia ckp dgn zach...dah nangis si zach dgn kak g..tk apa la..aku terus gi kat mas....adik nya ezam lah..pastu kak rin pun ada..then kuzza kuar dgn kak feeza..then masing2 lapar..aku pun ckp nk ikut..coz aku mmg lapar..dari spital tgk ezam tengahari td tu aku tk mkn apa pun..tp bila dh kat cafeteria smua tk mkn..sedih kan..kuzza la..sian dia..dia seharian kat spital..klu tk silap aku dia ada masa ezam hembus nafas tu..meraung juga katanya..

So aku pun tk tau nk ckp apa lagi dh..tk nangis plak aku ni..hehehe..Then dorang kata mayat akan di bawak balik..so memasing pakat2 gi umh ezam..so aku tumpang kak dora..balik umh jap..tukar baju..lagipun lmbt lagi katanya..pastu terus ke umh ezam...sampai tu around 8lebih kut..jenazah lum sampai lagi..kul 9pm jenazah sampai...masing2 dh senyap...pastu pas jenazah dh masuk umah..tk lama tu kiteorg gi tgk..then mana yg leh baca yasin tu stay..aku,zach,kwn zach stay...baca yasin...time baca yasin tu lah airmata aku meleleh..laju lak tu..huh...ko tak kuat la ina..uhuhhuuh..then after baca yasin tu..aku terus keluar dgn zach..pastu yg mana tk leh baca yasin tu pi masuk umah jap...then aroun 10lebih tu aku dgn kak dora and nina(adik kak dora) balik..

Esok jenazah di kebumikan 10am..di kota damansara..Esok aku pegi lagi..utk kali terakhir kan....Urrmm..mari lah kite sedekah al fatihah and baca la surah yasin..ok kengkawan?




2 comments:

Shima said...

Tq, Ina...

Sabarlaaaa... yg pergi tetap akan pergi, kita yg masih hidup ni kena slalu berdoa utk yg pergi & doa utk diri sendiri...

Gud luck!

my name is KARL said...

sedih sgt dgn pemergian ezam..

maap kak ina xdpt dtg skali..

paham kan.. karl jauh sgt..

tp hendak seribu daya,
xnk seribu dalih..

eh... blame diri sendiri plak!